Scroll Top

Ontwikkel jezelf met het kernkwadrant

Het kernkwadrant is de alom gebruikte methode, ontwikkelt door Daniel Ofman, om je kwaliteiten en daarmee ook je valkuilen, uitdaging en allergieën in kaart te brengen. Het kernkwadrant biedt een startpunt om je goede en slechte eigenschappen te definiëren, om er vervolgens continu aan te kunnen werken. Het besef- en kunnen benoemen van de eigen kwaliteiten biedt zelfvertrouwen in ieder sollicitatie- en netwerkgesprek.

Een kernkwadrant bestaat uit vier vlakken, zoals hieronder in het voorbeeld weergegeven. Je begint een kernkwadrant met een (kern-)kwaliteit linksboven, dit is een kwaliteit die je reeds bezit. Deze kwaliteit is je startpunt waarmee je het verdere kwadrant invult.

kernkwadrant

Kernkwaliteiten

Een kwaliteit is iets waar je goed in bent, een kwaliteit is iets dat ook anderen vaak aan je waarderen. Misschien ben je erg energiek, avontuurlijk, betrouwbaar of juist analytisch, behulpzaam of geduldig. Denk eens na over jezelf en jouw goede eigenschappen. Deze kwaliteit of kwaliteiten vul je linksboven in het kwadrant in.

Valkuil

Een valkuil is iets waar je in doorschiet als je bijvoorbeeld onder druk komt te staan. Het kan een kwaliteit zijn waar je te veel van hebt. Dat je energiek bent kan bijvoorbeeld een kwaliteit zijn, maar tegelijk kan je daardoor ook clownesk, fanatiek of hysterisch overkomen als je bijvoorbeeld onder druk staat. Denk goed na over jezelf en vul rechtsboven in het kwadrant in waar jij in door kan schieten.

Uitdaging

Voor ieder probleem bestaat een oplossing en zo ook voor jouw valkuil. Een valkuil gaat vaak gepaard met een uitdaging. Een uitdaging is het positief tegenovergestelde van jouw valkuil. Denk dus goed na over waar je zelf beter in zou willen worden en kijk eens naar mensen die jij waardeert of respecteert. Vaak hebben zij die eigenschappen die jij zelf ambieert.

Allergie

Welke eigenschappen irriteren jou? Die eigenschappen zijn jouw allergieën. Een voorbeeld van een allergie: Arrogant, gesloten, emotieloos of dominant. Vul jouw allergie in en kijk vervolgens eens naar jouw kwaliteiten, vaak zijn die namelijk het positief tegenovergestelde van jouw allergieën.

Een voorbeeld: Als je kwaliteit ‘bescheidenheid’ is, wat is dan je valkuil? Wat gebeurt er als je doorschiet in je kwaliteit? In het geval van ‘bescheidenheid’ zal je valkuil ‘onzichtbaarheid’ zijn. Je blijft teveel op de achtergrond, ook wanneer je een groot aandeel hebt gehad in succes. Een valkuil biedt een uitdaging en een teveel van deze uitdaging creëert een allergie die haaks staat op je initiële kwaliteit. Hiermee is ‘de cirkel’ rond.

Kernkwadrant voorbeeld